Het belangrijkste van een bedrijf of organisatie is het idee. De kunst is om daar een passende naam en een uniek logo bij te creëren, waarmee je jezelf onderscheidend presenteert.
Voorheen klopte een klant bij de vormgever aan voor een logo voor de website of een visitekaartje om zich te presenteren. Daarna ging de klant het logo vaak zelf toepassen in bijvoorbeeld Word, Powerpoint en advertenties. Of hij liep ermee naar de autobeletteraar. Het lijkt voordelig om op deze manier geld te besparen op de ontwerpkosten. Maar het onderscheidende effect van je ontwerp gaat hierdoor verloren. Doordat meerdere partijen aan het logo sleutelen is er geen doordachte vormgeving meer en raakt de huisstijl zoek.
Ik besloot om het anders aan te pakken. Ik ben geen logofabriek, maar een sparringpartner waarmee je een professioneel imperium opbouwt. Ik maak voor mijn klanten een onderscheidende huisstijl die op alle fronten herkenbaar is en dezelfde boodschap uitdraagt, zowel online als offline.
Het begint met een gedegen intakegesprek. Dit gesprek opent voor mij als ontwerper een belevingswereld die draait om het werk van mijn klant. Hier pik ik de essentie op, die wordt vertaald in een authentieke vormgeving. Het bedrijfs-DNA wordt zichtbaar en ik gebruik mijn inlevingsvermogen en verbeeldingskracht om een uniek logo te schetsen.
Herkenbare uitstraling
Bij het logo hoort een omgeving die bestaat uit lettertypen, elementen, vormen, beelden en kleuren. Samen vormen zij de corporate identity die voor een herkenbare uitstraling zorgt waarmee je jouw bedrijf aan de buitenwereld presenteert. Dit schept vertrouwen en herkenbaarheid voor groei en zichtbaarheid.
Door mee te denken en goed te luisteren waar mijn klanten behoefte aan hebben, heb ik huisstijlpakketten bedacht van small, medium tot large, inclusief de overdracht van het gebruiksrecht. Hiermee lever ik de fundering van een huisstijl die voorziet in de behoefte om het bedrijfsimperium te laten groeien.
Web aan kleuren
Grotere bedrijven hebben de huisstijl vastgelegd in een huisstijl-handboek waar alle medewerkers en vestigingen zich aan moeten houden. Op die manier blijft het beeld naar de buitenwereld altijd krachtig overeind staan. Maar voor ZZP-ers en MKB-bedrijven is het eveneens belangrijk om bij de eigen stijl te blijven. Dan helpt het om de verschillende uitingen steeds door dezelfde vormgever te laten ontwerpen, dus ook bijvoorbeeld je stickers, banners, nieuwsbriefheader of T-shirts. Dit is extra belangrijk omdat kleuren anders tonen op verschillende materialen.
Zo wordt full-colour drukwerk op papier opgebouwd uit duizenden kleuren in cyaan, magenta, geel en zwart. Voor autobelettering of kleding is de basis PMS (Pantone Matching System) opgebouwd uit honderden kleuren. Voor de gevel gebruikt de schilder RAL-kleuren. Websites en digitale weergaven zijn opgebouwd uit miljoenen kleuren die worden samengesteld uit RGB (Rood, Groen en Blauw). Om deze kleuren op elkaar aan te laten sluiten wordt bij het ontwerp van een logo direct de juiste PMS uitgezocht als basis voor vertaling naar andere systemen.
Alles in stijl
Het is belangrijk om bij ieder nieuw middel dat je inzet voor je marketing, na te gaan hoe je huisstijl hier het beste tot uitdrukking komt.
En dat is het vorm- en lijnenspel waarbij ik me voel als een kind in de speeltuin, alles met elkaar verbinden en zorgen dat het klopt.
Het levert jouw bedrijf naast zichtbaarheid en herkenbaarheid meer vertrouwen op. Zo word je gezien als professional in de markt.
Tips voor een professionele huisstijluitstraling
1 Vraag meerdere versies van je logo
Vraag je vormgever om naast het logo in PMS, ook een versie in zwart te maken. Daarmee kun je snel uit de voeten voor eenvoudige zwart-wit uitgaves of juist voor speciale ton-sur-ton effecten zoals bij een raambedrukking, watermerk of preeg.
Daarnaast is een ontwerp voor een liggende en staande versie aan te raden vanwege vaststaande formats zoals bijvoorbeeld Facebook.
2 E-mailhandtekening
Voeg je logo, slogan en/of aankomend evenement toe aan jouw e-mailhandtekening.
Foto’s Oscar van der Wijk