Groen bezig

Vergroenen modewoord of actietool

Bewustwording zorgt ervoor dat ik andere keuzes kan maken. Voor mijn bedrijf heb ik onderzocht hoe ik groener kan werken. Door naar mijn persoonlijke en bedrijfskernwaarden te kijken kan ik mijn onderneming nog beter laten aarden.

Ik ben erachter gekomen dat je bij communicatie-uitingen, van visitekaartje tot brochure, net iets groener te werk kunt gaan. Zonder ook maar iets aan kwaliteit in te boeten. En alle kleine beetjes helpen om uiteindelijk een grote groene slag te slaan met z’n allen. Maar daarover straks meer.

Hoe meer vlinders, hoe beter het gaat met de natuur
Zonder het te beseffen was ik als kind al groen bezig. Ik ging de vlinders achterna. Sterker: het werd mijn symbool! En iedereen wist dat in mijn omgeving. Ik kreeg cadeautjes van vlinderoorbellen tot vlinderbriefpapier. Op 18-jarige leeftijd nam ik de volwassen stap om lid te worden van de Vlinderstichting en deelde ik alle ins en outs met geïnteresseerden. Toen leerde ik ook dat vlinders de kleurrijke indicatoren van de natuur zijn. Hoe meer vlinders er zijn, hoe beter de natuur er voorstaat.

Mijn voetafdruk vergroenen: eerst de gewone, daarna de digitale snelweg
Mag ik nergens meer naar toe omdat ik de aarde vervuil met de uitlaatgassen van mijn auto of het vliegtuig? In mijn eentje kan ik helaas geen wereldproblemen oplossen. Ik kan wel zo min mogelijk kilometers rijden of het openbaar vervoer kiezen. Mijn favoriete slogan: ‘Ik stop mijn tijd graag in creativiTIJD’.Zo ben ik lid van businessclubs in de omgeving van Gouda. Boodschappen doe ik in de buurt om de lokale handel te versterken.

Fysiek aanwezig zijn heeft nog steeds impact: non-verbale communicatie werkt en voor mijn ontwerpen neem ik vaak ook onbewust informatie op die later weer in een creatie terug kan komen. Een eerste contact spreek ik dan ook graag af op locatie en de eerste presentatie bij mij op kantoor. Als er een solide basis is en we elkaar beter kennen kan deze weg plaatsmaken voor de digitale snelweg. In mijn vrije tijd wandel ik graag buiten om vlinders te fotograferen en te tellen. Daarnaast fiets ik regelmatig met mijn partner in Het Groene Hart, mijn omgeving die elk seizoen weer boeit.

Het papier in dit magazine is FSC-gecertificeerd en de inkt biologisch
Magazine G-kracht heb ik ook digitaal gemaakt, zodat je het online als bladerbare versie kunt versturen. Dat is natuurlijk zeer milieuvriendelijk. Mijn papieren magazine is natuurlijk prachtig om te zien en heeft heel veel impact. Ik ben dan ook gek op tastbaar drukwerk. Daar is tijd en aandacht aan besteed. Dat zie je, ruik je en voel je. Ik heb gekozen voor FSC-gecertificeerd papier met een glossy uitstraling. Door FSC te gebruiken, draag je direct bij aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving. Daarnaast wordt het gedrukt met biologische inkt. De extra kosten die dit alles met zich meebrengt, zijn de investering voor mij dubbel en dwars waard. Gelukkig zie ik steeds vaker bedrijven die vergroenen of circulair bezig zijn. En… er komt volgend jaar een speciaal magazine op vezelrijkpapier, met minder CO2 èn made in… Holland. Speciaal voor ondernemers die daar op in willen haken met hun visie.

Zoeken met zoekmachine Ecosia levert nieuwe bomen op
Hoe vaak gebruik jij als ondernemer een zoekmachine? En kan dat ook groen? Met Ecosia kan ik gewoon zoeken met één groot verschil, dat de winst gebruikt wordt om bomen te planten. Wereldwijd worden bomen geplant op plekken waar ze het hardst nodig zijn. De bomen komen mensen, het milieu en lokale economieën ten goede. Door je aan te melden via www.ecosia.org verschijnt hun symbool in je zoekbalk en kun je switchen om milieuverantwoordelijk te zoeken. Elke ondernemer die lid wordt is een stap in de groene richting en via social media kun je dat ook gelijk weer met jouw publiek delen.

Groene links

www.ecosia.org

www.fairtradegemeenten.nl

www.fsc.be/nl-be

www.milieubewust.net

www.vlinderstichting.nl

Heb je ook een groene tip om te delen?
Mail renate@vangalendesign.eu

Foto: Oscar van der Wijk